#21: Opgroeien tussen ambtenaren in het oude raadhuis

Voor zijn laatste podcast “Vertel het de burgemeester” nemen zussen Sonja (95) en Ria (83) van Haren burgemeester Hein Van der Loo mee terug in de tijd en laten ze zien waar ze woonden, sliepen, speelden en de oorlogsjaren meemaakten.

Het oude raadhuis van Zwijndrecht was in de eerste jaren van zijn bestaan behalve werkplek voor burgemeester, wethouders en ambtenaren, ook het woonhuis van het gezin Van Haren. Vader Corstiaan was er vanaf de opening in maart 1933 tot 1949 conciërge en woonde er met zijn vrouw, dochters Sonja en Ria en zoon Arie.

Ze roetsjten er van de statige trapleuning en rolschaatsen door de lange gang waar nu de wethouders hun werkkamer hebben. Er is nog veel hetzelfde als toen; Ria herinnert zich bijvoorbeeld nog de zware voordeur. En ook de ruwe plekken op de trapreling, de tegeltjes in de gang en de originele banken. Het fietsenhok van weleer heeft inmiddels een hele andere status: dat is nu een mooie kamer waar het college van burgemeester en wethouders wekelijks vergadert.

Voor de zussen een weerzien met het verleden; voor de burgemeester het afscheid van de monumentale plek waar hij de afgelopen 4 jaar met veel liefde en plezier heeft gewerkt.